tiistai 30. joulukuuta 2014

Vuoden yhteenveto

Jälleen yksi vuosi on takanapäin ja näin avautuu oiva tilaisuus katsella mitä kaikkea susirintamalla on vuoden aikana tapahtunut.

Susikeskustelu pysyi vilkkaana lähes vuoden ympäri, vaikka hiljenikin hieman kesän ajaksi.
Uusi sudenhoitosuunnitelma keskustelupalstoineen, kyselyineen ja reviirityöryhmineen oli vuoden suurin tapahtuma susiin liittyen. Toista sijaa pitänee Perhon susioikeudenkäynti, jossa väännettiin peistä kaadettujen eläinten statuksesta, olivatko ne puhtaita susia (syyttäjä) vai koirasusia (puolustus). Tähän saamme oikeuden näkemyksen tammikuussa.
Myös salametsästys nousi jälleen otsikoihin voimakkaasti, todennäköisesti juurikin Perhon tapauksen johdosta. Salakaatoepäilyjen määrä nousi ja osaa pidettiin jo pelkkänä ilkivaltana metsästäjiä kohtaan. Myös myöhemmin hirven tappamaksi joutunut pantasusinaaras Rilla Sotkamosta oli salakaatoepäilyn alaisena.
Alkuvuoden susien tappamien koirien määrä jäi muutamaan kappaleeseen, mutta 1.8 tähän päivään mennessä hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden/tapettujen koirien lukumäärä nousee jo yli 50 yksilön. Vastaavaa määrää ei ole tiettävästi joutunut ennen suden tappamaksi tai hyökkäyksen kohteeksi.

Susimäärän arvoitiin hieman kasvaneen edellisestä vuodesta, ollen helmikuussa 140-155 sutta, kun se vuotta aiemmin oli samaan aikaan arviolta 120-135 yksilöä. Laumoja arvoitiin tuolloin olevan 16 kappaletta ja pareja 9 kappaletta.
Uuden sudenhoitosuunnitelman myötä siirrytään uudenlaiseen kanta-arvio ilmoittamiseen, jossa marraskuun aikana ilmoitetaan laumojen lukumäärä ja helmikuussa puolestaan yksilömäärä sekä parit. Niinpä nyt marraskuussa tuli tieto Suomen susikannan laumamääristä, joka vaihtelee pitkän lumettoman ajan vuoksi 29-41 lauman välillä. Näistä 5-9 on yhteisiä Venäjän kanssa. Varmoja laumoja, jotka sijaitsevat täysin Suomen puolella on 24 kappaletta. Jokainen näistä laumoista on lisääntynyt eli maahamme syntyi vähintään 24 susipentuetta kesän aikana. 9 laumaa on vielä epävarmoja, sillä niistä ei ollut saatavilla kuin yksi tai ei yhtään Tassu-järjestelmään kirjattua havaintoa ennen marraskuuta. Varmistettuja rajalaumoja on 5 kappaletta ja epävarmoja 3.
Varmistettujen laumojen määrästä kuitenkin käy ilmi että kanta on selkeästi kasvanut.

Uudessa hoitosuunnitelmassa esitetään otettavaksi käyttöön nk. kannanhoidolliset kaatoluvat, joiden tarkoituksena on hallita susien määrää ja vaikuttaa susien ihmisarkuuteen. Alustavan asetusluonnoksen mukaan lupia olisi käytettävissä 29 kappaletta, eli 1 kappale/lisääntynyt lauma. Tämänkaltainen verotus-ehdotus sisältyy uuteen kannanhoitosuunnitelmaan. Lupien tarkoituksena on lisätä susien ihmisarkuutta vakiintuneiden ja lisääntyneiden laumojen reviireillä kaatamalla laumasta nuori yksilö.
Koska vanha sudenhoitosuunnitelma sisältää ehdon 25 susipentueen syntymisestä ennen kannanhoidollista metsästystä, ei kyseisen kaltaista toimintaa ole päästy tekemään sitten vuoden 2006, jolloin laumojen määrä edellisen kerran ylsi yli 25 kappaleen.
Uusi sudenhoitosuunnitelma myös ehdottaa poikkeuslupien kiintiön poistamista, jolloin Riistakeskuksen työ ongelmasusien poikkeuslupien myöntämisessä helpottuu, sillä heidän ei tarvitse enää varoa kiintiön täyttymistä. Kuitenkin kiintiö voidaan ottaa uudelleen käyttöön mikäli kannan koko alkaa näyttämään vähentymisen merkkejä.

Vielä alkuvuodesta kaikki halukkaat saattoivat seurata internetin välityksellä pannoitettujen susien liikkeitä. Kyseinen palvelu jouduttiin kuitenkin sulkemaan uusintapannoituksen epäonnistumisen vuoksi. Tämän pantaseurantapalvelun tilalle tuli sitten syksyllä uusi, Tassu-järjestelmään pohjautuva karttapalvelu, johon Tassu-järjestelmään ilmoitetut suurpetohavainnot ilmestyvät kerran vuorokaudessa. Kyseisen palvelun havaintopisteet ilmoitetaan 10x10 km tarkkuudella olevilla ruuduilla. Myöhemmin karttaan tuli lisäosana pannoitettujen susien paikannustietojen perusteella kehitetyt reviirialueet valittaviksi osaksi näkymää.

Tuleva vuosi näyttää, tuleeko uudesta hoitosuunnitelmasta edellistä parempi työkalu kokonaisvaltaisesti susikannan hoitoon liittyvissä kysymyksissä, kuin mitä aiempi, epäonnistuneeksi todettu versio.



Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2015!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti