lauantai 28. kesäkuuta 2014

Susi ja pelko

 Pelko. Sana jolla on kielessämme hyvin monta tarkoitusta. Susikeskusteluissa puhutaan paljon pelosta, niin ihmisten tuntemasta kuin susien tuntemuksesta ihmistä kohtaan.

Valitettavasti sana pelko aiheuttaa paljon niin väärinkäsityksiä kuin tahallistakin väärinkäyttöä ja väärinymmärtämistä.

Kun äidin kerrotaan pelkäävän lastensa puolesta suden käytyä pihassa, valitettavan monesti asia käännetään niin että äiti on hysteerisenä asian suhteen. Näin tuskin kuitenkaan on. Äiti, kuten luonnollista, on peloissaan, toisinsanoen huolissaan, ahdistunut, jännittynyt tilanteesta joka voi uhata hänen lapsiaan. Silloin jos äiti on lasten kanssa pihalla ja susi tulee keskellä päivää näkysälle, varmasti äiti tuolloin tuntee paniikkia, kauhua ja jopa hysteriaa. Tämä on osa luonnon meille antamista selviytymiskeinoista vaaroja vastaan. Hysteria ja kauhu eivät ole kuitenkaan itse akuutin tilanteen jälkeen tunneskaalassa mukana. Silloin kuvaan astuvat jo aiemmin mainitut tunteet, huoli, ahdistus, jännittyneisyys.

Sama koskee metsästäjää joka "pelkää" koiransa puolesta. Hänkin tuntee huolta, ahdistusta ja jännittyneisyyttä, kun susia on nähty alueella jossa koira nyt juoksee vapaana jopa kaukanakin omistajastaan, kuten monen metsästyskoiran ominaisuuksiin kuuluu.

Entä suojelijat sitten? Hekin pelkäävät, suden puolesta. Sekään ei tarkoita kuitekaan että susia suojeleva henkilö olisi hysteerisenä ja kauhusta tärisevänä odottamassa, milloin jokin susi menettää henkensä. Ei, samalla lailla hekin ovat huolissaan ja levottomia suden kohtalosta.

Tunneskaala on kaikilla sama, vaikka he seisovatkin susiasian eri puolilla, ovathan he kaikki ihmisiä ja omaavat samat edellytykset tunteille mitä toisetkin.


Entä sudet?

Susien pelosta puhutaan myös. Susien ihmispelko on termi jota tunnutaan ymmärtävän myös väärin. Arkuus, välttely, kunnioitus olisivat ehkä parempia sanoja kuvailemaan sitä, mitä susilta halutaan. Susien ei haluta tulevan lähelle ihmistä tai hänen asutustaan. Tällöin susi "kunnioittaa" ihmisen olemassaoloa olentona josta voi olla vaaraa, kuten ne kunnoittavat toistensa reviirejä. Samoin suden halutaan välttelevän ihmisiä ja heidän asutustaan, kuten susi välttelee joutumasta toisen lauman reviirille. Arkuutta halutaan myös, ihmisen ja hänen toimintojensa väistämistä, kuten susi yksin saaliilla ollessaan väistää voimakkaampaa karhua joka tulee valtaamaan saaliin.
Suden ihmispelolla ei siis tarkoiteta sitä, että susi virtsaisi alleen ihmisen nähdessään tai pakenisi henkensä hädässä kuullessaan ihmisen äänen. Riittävää on, että se poistuu paikalta jäämättä seuraamaan tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti